Süssünk gesztenyét!


A legtöbb embernek a gesztenyesütés őszi-téli program. De nincs kizárva egy kora tavaszi sütögetés sem. Alig vártam, hogy az újonnan beszerzett gesztenyesütőmet végre kipróbálhassam. Gesztenye után kutattam a boltban. Kb. 2000 Ft/kg áron kapható itthon. Húztam egy kicsit a számat. Bocsánat, de egyes vadhús kilója nem kerül ennyibe. A hétvégén éppen a "szomszédba" kiugrottunk piacozni és láss csodát! A szabadkai piacon nem tévedés 300 Ft/kg-os áron sikerült gesztenyét vásárolnom. Rögtön dupla adagra tettem szert és a vasárnapi nagy családi ebéd után meg is sütöttük a nem mindennapi csemegét! Őszinte leszek! Zéti nélkül nem lett volna olyan jó kis elfoglaltság! Ő a mi miniséfünk a családban!

 



 Hozzávalók: 
2 kg gesztenye
















Első lépésben rakjunk tüzet! Hagyjuk leégni rendesen a fát. Legyen parázs és egy kis láng. 

Amikor a tűz kérdést kipipáltuk, akkor indul a sütés. A gesztenyét terítsük el a serpenyőben egy rétegben. Nem kell lefedni, nem kell bevágni, nem kell beáztatni!

Egyszerűen tegyük a tűzre/ parázsra tegyük a serpenyőt és hagyjuk így 2-3 percig. Rázogassuk meg a nagyra nőtt serpenyőt időnként további 6-7 percig. Érje mindegyik oldalát a tűz az apróságoknak.

Amikor elkezdenek a gesztenyék feketedni és kirepedni a tűz fölött, akkor kell levenni. Ez legyen a jelzés. 

Egy ruhával kibélelt edénybe öntjük a gesztenyéket és alaposan betakarjuk és így hagyjuk állni kb. 10 percet. A gőz hatására könnyebben tudjuk eltávolítani majd a héjat. 



Végül megpucoljuk a gesztenyéket. A kissé égett, fekete héj belül roppant ízletes csemegét rejt! 

Ilyen egyszerű, mondhatni gyerekjáték gesztenyét sütni Zétusunkkal!



Népszerű bejegyzések