2017. május 15., hétfő

Metélőhagyma


Az utóbbi időben egyre több snidlinget használok. Jól passzol salátákba, húsok pácához, köretekbe... Anyutól kaptam egy szép nagy cseréppel és már a fűszerkertemben is állandó vendég ez a növény. De mit is tudhattok meg pontosan róla? Most elárulom Nektek!

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI   Frissen használjuk leveleit/szárát és virágzatát.
SZÁRMAZÁS
A Földközi-tenger vidékéről származik a növény.

LEÍRÁS
Magassága 20–50 cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínűek, kerek ernyőben nyílnak. 

ÉRDEKESSÉG Tatárhagyma néven is ismert a metélőhagyma.
GYÓGYÁSZAT
Kínai népi orvoslásban emésztés serkentő hatással bír.

AROMA
Íze és illata kicsit a fokhagymára hasonlít, de nem olyan intenzív.
FELHASZNÁLÁS
Salátákba, pácokba, levesekbe használjuk. Az ázsiai konyha ételeben is megtalálható. A tojásételekkel is kiválóan párosítható.
BESZERZÉS
Kertészetekben és bevásárlóközpontokban egyaránt megtalálható. Cserépben jól nevelhető, igénytelen növény.

KONYHAI ÖTLETEK
A forró ételekhez mindig csak a főzés végén adjuk. Így nem fonnyad meg hirtelen és megmarad az aromája is. 
Ollóval vágjuk az ételbe. 
Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor aprítsuk fel és olívaolajjal öntsük fel vagy jégkocka tartóban kevés vízzel felengedve fagyasszuk be. Virágát a gasztronómiában ételek dekorálására használják.