Édes kirándulás - GHRAOUI Chocolate pazar üzlete az Andrássy úton


Már a nyitás előtt figyelemmel kísértem a Ghraoui csokoládébolt születését. Most végre eljutottunk Fecóval ebbe a pazar üzletbe, kóstolgattunk, nézelődtünk, fotóztunk és egy doboznyi finomságot el is hoztunk magunknak ebből a csodából!



1805-re vagyis több mint 202 évvel korábbra pörgetjük vissza az idő kerekét. Az impozáns Andrássy úti üzlet ablakán álló GHRAOUI felirat egy damaszkuszi kereskedőcsalád neve. A 19. században Ahmad Ghraoui kávé, cukor, tea és gyümölcskereskedelemből tartotta fent a családját. A 20. század elején a család negyedik generációjának feje, Sadek A. Ghraoui volt az első, aki Szíria termékeit megismertette a nemzetközi közönséggel. A
Sadek Ghraoui társalapítóként létrehozta az ország első gyümölcs- és zöldségkonzerveket gyártó ipari vállalatát, a „Companie National des Conserves”-t. A cég Szíria első nyilvános részvénytársasága és egyben legnagyobb vállalata volt. A Ghraoui Párizstól New Yorkig számos elismerést és díjat nyert el a termékek minőségének és a kiválóság iránti elkötelezettségének elismeréseként.
 
Egy 1931-ben tett franciaországi utazást követően Sadek Ghraoui elhatározta, hogy megismerteti a minőségi csokoládét a Közel-Keleten élő fogyasztókkal, hiszen a hagyományos arab édességekhez szokott vásárlók számára az új, kézműves csokoládékülönlegességek valódi kulináris felfedezést jelentettek. Eleinte a csokoládé önmagában nem volt elég csábító, így ajándékként ezüstollót, vagy arany levélbontó kést csomagoltak a dobozokba, kedvet csinálva az újdonság megvásárlására.
A Ghraoui csokoládék 2005-ben elnyerték a neves „Prix d’honneur” díjat Európa legexkluzívabb csokoládé kiállításán, a párizsi Salon du Chocholat-n. Mindenki ismeri a jelenleg is zajló szír politikai helyzetet, így külön elismerendő, hogy újrakezdve a tulajdonosok ismét felépítették csokoládébirodalmunkat, de már Magyarországon, így számos munkahelyet teremtve és egy luxusmárka első páratlan üzletét létrehozva. Jelzem, hogy hamarosan Párizsban is megnyílik a GHRAOUI márka második üzlete.

A részletes történeti leírást államosításról, elvesztett üzletekről és az újrakezdésről itt olvashatjátok el: https://ghraouichocolate.com/hu/orokseg/ 
 
A bevezető után most tartsatok velem az üzletbe. Meglepő figyelmesség fogadja a kíváncsi vásárlót. Már az ajtót is egy kedves úriember nyitja ki a vásárlók előtt. Az üzletbe lépve mennyei csokoládéillat öleli körbe a csokoládékkal ismerkedőket. Azonnal segítségünkre sietett egy eladóhölgy.  A termékekkel megismertetett bennünket, kóstoló alapján is dönthettünk és végül néhány előre kiszemelt termék mellett tettük le a voksunkat.  
A gyönyörűséges bonbonok, trüffelek, pralinék és aszalt gyümölcsök márványpultokon várják ínyenc gazdáikat. Az aszalt gyümölcsök nem véletlenül képezik a kínálat részét, hiszen 1805-ben többek között ezzel az élelmiszerrel is kereskedett az alapító. Később ültetvényeik is lettek, ahol minőségi, ellenőrzött körülmények közül kerültek ki a gyümölcsök.

A desszertek sorát már csak nézni is felér egy vizuális wellnessel. Az Autrefois Damas édességkülönlegességük ötvözi a család hagyományait, a múltat és a jelent. Sárgabarack, pirított pisztáciával töltve étcsokoládé bevonattal vagy nélküle. Számomra ez lett az egyik kedvenc. A másik a Cheese cake Mulberry kézzel festett bonbon, amely belsejében keksz, valódi szeder gyümölcspüré és mennyei krém található. Természetesen az összes többi csokoládé is kifogástalan volt. Még számomra kiemelkedőek a narancsos-étcsokoládés párosítású édességek is. A legjobb, hogy az otthon kibontott dobozka mellett egy füzetecskét is talál a vásárló, amelyben minden édesség leírását megtalálja négy nyelvre fordítva. 







Beszéljünk a vásárlásról. Talán nem volt szerencsés választás, hogy az árérzékeny közönség számára kilogrammban adták meg a fizetendő ár a táblákon, mert aki nem kérdez, az azonnal kifordul a 25 000 - 35 000 Ft-os árak láttán. De ki is eszik meg 1 kg bonbont egyszerre? Egy 12 darabos igazán exkluzív válogatás, mesés csomagolásban pl. 3500 Ft-ot kóstál, az étcsokoládéba mártott kandírozott narancshéjból a képen látható kis csomag 500 Ft volt. Választhattok egy-két darabot is az édességekből, a pontos súly után kell fizetni. Ne rémüljetek meg, kérdezzetek, ismerkedjetek és ne ítéljetek elsőre. Igen, ez egy luxusbolt az Andrássyn, de én például akkor kapok szívszédülést az üzleteknél, amikor fél millió Forintba kerül egy táska. Nekem például tökéletes ajándék volt, hogy választhattam a bonbonok közül és egyáltalán a sűrű hétköznapok mellett bejuthattam az üzletbe. Egy igazi ünnep volt.


Az üzlet arculatát sem szabad szó nélkül hagyni. 
Bruno Moinard a világszerte elismert belsőépítész, illusztrátor és festő munkája alapján valósult meg a tökéletes luxusüzlet. Bruno Moinard munkásságáról tudni kell, hogy a Cartier 350 ékszerüzletének belsejét ő álmodta meg, emellett neki köszönhetjük a londoni Four Seasons Hotel belső dizájnját is. A csokoládébolt enteriőrje egyszerre ízlésesen elegáns, nem hivalkodó, de mégis elbűvölő. Üveggel és tükrökkel borított polcok, márványlapokon helyet foglaló édességek, a barna, a fehér és a narancs szín tökéletes összhangot biztosít. Kellemes szórt fény gondoskodik a hangulatról. Narancs-, füge-, barackfák jelennek meg a domborműveken. A plafon freskóján pedig 6-7 festőművész dolgozott két hónapig. Egy orientális hatású fém elválasztófal mögött csomagolják be a narancssárga, logózott szalaggal ellátott dobozkába a kiválasztott édességeket. Az egész üzlet a tökéletességet, a vevőközpontosságot és a páratlan vendégszeretetet ötvözi az ajtón való belépéstől, a szaténfülű papírtáskába rejtett négy nyelvű édességismertető füzeten át, a dombornyomott papírkártyába helyezett blokkig. Aki belép a GHRAUI üzletébe, az ott töltött gondtalan idő állandó visszatérésre fogja csábítani!

A jelen és a jövő! Jelenleg Csepelen 2000 négyzetméteren dolgozik közel száz kolléga nap mint nap és készíti a csokoládékülönlegességeket. Fontos kiemelni, hogy minden egyes színes csokoládét kézzel festenek, igazi kézműves munka rejlik bennük.  A jövő pedig egy párizsi üzlet megnyitása és egy hatvani 12 000 négyzetméteres üzem megnyitása, mellyel több, mint 500 munkahelyet kívánnak teremteni.
Őszinte szívvel kívánom a tulajdonosoknak a legjobbakat. Sok-sok újrakezdésen vannak túl, de remélem most megtalálták az igazi bázisukat Magyarországon. 



Elérhetőségek:

CÍM:Andrássy út 31. 1061 Budapest, Hungary
+36 1 398 87 91

Hétfő–Szombat
10:00–19:00
Vasárnap: zárva

WEB:
www.ghraouichocolate.com




További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/












Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések