Lokum a szabadkai piacról


A két ünnep között Szabadkán jártunk a piacon. A lóverseny pálya oldalán található üzletsoron egy török édességboltot fedeztünk fel. Csak egy rövid bejegyzés erejéig szeretném bemutatni nektek ezt a finomságokat. Az üzlet tulaja egy közvetlen jópofa férfi. A kínálat igen bőséges. Rózsaszirmos és sáfrányos lokummal is találkozhattok a kínálatban, hogy egy-két különlegességet emeljek ki. 


A tulajdonos szinte mindegyik édességet végigkóstoltatta velünk. 1 db 1 kg-os doboz 3000 Ft-ba kerül, de természetesen lehet csak egy ízből is választani és jóval kevesebbet is. Őszintén szólva ezekből nem is lehet befalni az egészet, mert finom édesek, de pár darab már bőven elegendő. Mindezek mellett a baklava különféle ízesítésekben van a kínálatban dióval, mandulával, csokisan vagy hagyományosan. Érdemes körülnézni azoknak, akik csak most kezdenek ismerkedni ezekkel az édességekkel. 


Tudtátok?
Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hacı Bekir Cukrászat szerint a lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítőnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítőt alkalmazó receptet a 19. században a Hacı Bekir cukrászat fejlesztette ki. A török elnevezés valószínűleg az arab eredetű lokma „falat” szóból származik. Más vélemények szerint az oszmán rahat hulkum („a torok elégedettsége”) kifejezésből származik.


Egy kis érdekesség volt ez mára. Ha a szabadkai piac felé visz az utatok, akkor mindenképpen látogassátok meg ezt az üzletet. 

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések