Surf 'n' turf


 Fecóm születésnapjára mindig valami különlegességgel rukkolok elő. Most ez a Surf 'n' turf készült.  Annyira boldog voltam, hogy sikerült elvarázsolni mind az ízekkel, mind pedig a látvánnyal.

MI A SURF 'N' TURF?

Hivatalos meghatározás vöröshús homárral vagy garnéla rákkal, de pontosítások után marha bélszín és homár vagy garnéla kerül a tányérra. Amerikában ez a párosítás általában egy 30 dkg-os bélszín és egy fél homár. De a steak visszamaradt szaftjában kisütött garnéla is gyakori.
Erről az ételről 1961-ben írt először a Los Angeles Times.
Egy tipikusan amerikai ételről beszélünk  Egy nyugati parton található amerikai étterem tulajdonosa gondolta ki a receptet. Az étlapján található két legdrágább ételét házasította össze és tette egy tányérra.
A "Surf" szó a tengerre utal (szörfözés), a "Turf" pedig a szárazföldre, mivel tengeri herkentyűt kombinált a legízletesebb marhahússal, a bélszínnel. 



Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók két személyre: 

2 db 25 dkg-os marhabélszín
50 dkg garnéla rák 

frissen őrölt fekete bors
5 dkg vaj





Tálaláshoz ízlés szerint zöldségeket vagy steak burgonyát kínáljunk egy kis mártással. Én blansírozott bébirépát és kelbimbót készítettem egy kis vajon megfuttatva egy kevés sóval. A nagy klasszikus béarni mártás került még mindezek mellé kísérőnek.


- A szoba hőmérsékletű marhabélszíneket frissen őrölt fekete borssal és sóval ízlés szerint fűszerezzük. Nem nyomjuk el más ízesítéssel ennek a nagyszerű húsnak az ízét. Egyszerűen hagyjuk érvényesülni. 

- Egy forró serpenyőbe tesszük a bélszíneket és ízlés szerint megsütjük. Én húshőmérőt használok a tökéletes végeredmény eléréséhez. A következő hőfokokat kövessétek, hogy elkészüljön az ízlés szerinti hús.
Rare/véres: 52°C  2 perc oldalanként 
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C  3-4 perc oldalanként 
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként
(Függ a hús vastagságától és minőségétől!) 


- Amikor elkészül a bélszín steakünk, akkor félretesszük és alufóliával lefedve pihentetjük.

- A visszamaradt vajas szaftban kb. 5-10 perc alatt szép rózsaszínre sütjük a garnélákat. Egy kis sóval és rá facsart citrommal ízletesebbé tehetjük, de ez már csak ízlés dolga.

- Tálaláskor a hús tetejére halmozzuk a garnélákat és köré helyezzük a köretet és a mártást. Mennyei lakoma lesz a végeredmény! 

Népszerű bejegyzések