2017. május 17., szerda

Snidlinges - cukkinis penne egy kis pirított szalonnával


Bebújok a hűtőbe, bekukkantok a szekrénybe, kinézek a 4. emeleti fűszerkertembe és már meg is van ez a gyors fogás. Semmi flanc, csak egyszerű hozzávalók. 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg penne
25 dkg cukkini
10 dkg gomba
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 db tömlős natúr sajt (10 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 ek. aprított snidling
2 dl tejszín

víz a tészta főzéséhez

A tésztát feltesszük 2 liter lobogó vízben főni. Kb. 10 perc főzés után levesszük a tésztát és leszűrjük, majd félretesszük. Érdemes egy kis olívaolajjal összeforgatni az egészet a felhasználásig, hogy ne álljon össze a kifőtt penne. 

A húsos füstölt szalonnát csíkokra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. 

A cukkinit és a gombát felszeleteljük és a kisült szalonnazsírban néhány perc alatt egy kicsit megpirítjuk a zöldségeket. 

Végül a tésztát hozzáadjuk az előbbiekhez, felöntjük tejszínnel, megszórjuk snlidlinggel és 2 gerezd zúzott fokhagymával. 
Ízlés szerint sózzuk. Körülbelül 5 perc alatt összerotyogtatjuk és melegen fogyasztjuk! 

Ennyire egyszerű egy gyors és finom ebéd!

Jó étvágyat! :-)
 

2017. május 15., hétfő

Metélőhagyma


Az utóbbi időben egyre több snidlinget használok. Jól passzol salátákba, húsok pácához, köretekbe... Anyutól kaptam egy szép nagy cseréppel és már a fűszerkertemben is állandó vendég ez a növény. De mit is tudhattok meg pontosan róla? Most elárulom Nektek!

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI   Frissen használjuk leveleit/szárát és virágzatát.
SZÁRMAZÁS
A Földközi-tenger vidékéről származik a növény.

LEÍRÁS
Magassága 20–50 cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínűek, kerek ernyőben nyílnak. 

ÉRDEKESSÉG Tatárhagyma néven is ismert a metélőhagyma.
GYÓGYÁSZAT
Kínai népi orvoslásban emésztés serkentő hatással bír.

AROMA
Íze és illata kicsit a fokhagymára hasonlít, de nem olyan intenzív.
FELHASZNÁLÁS
Salátákba, pácokba, levesekbe használjuk. Az ázsiai konyha ételeben is megtalálható. A tojásételekkel is kiválóan párosítható.
BESZERZÉS
Kertészetekben és bevásárlóközpontokban egyaránt megtalálható. Cserépben jól nevelhető, igénytelen növény.

KONYHAI ÖTLETEK
A forró ételekhez mindig csak a főzés végén adjuk. Így nem fonnyad meg hirtelen és megmarad az aromája is. 
Ollóval vágjuk az ételbe. 
Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor aprítsuk fel és olívaolajjal öntsük fel vagy jégkocka tartóban kevés vízzel felengedve fagyasszuk be. Virágát a gasztronómiában ételek dekorálására használják.

2017. május 10., szerda

A szolnoki piac


Már nagyon régóta szeretném megosztani veletek a szolnoki piacról az írásomat. Sőt erre már évek óta készülök. Többször fotóztam már a vásárcsarnokot, jó néhányszor megfordultam itt az évek alatt Fecómmal. Először a piac történetével kezdem, de csak röviden.

A PIAC TÖRTÉNETE
 
"A szolnoki nagypiac helyét a negyvenes évek végén jelölték ki ott, ahol ma is áll. Szolnokon akkor már évszázados múltra tekintett vissza a városháza előtti téren rendezett piac. Nem véletlen, hogy a térnek 1863 és 1892 között ez volt a neve, sőt a mai Kossuth vagy Hubay utcák is ilyen néven szerepelhettek az egykori utcajegyzékben. Korabeli leírások pedig arról szólnak, hogy a múlt század elejére a város kinőtte a Kossuth téri piacot, és a térből nyíló utcákon is alkalmi standokról kínálták termékeiket az árusok.Az első hároméves terv (1947-1950) részeként elhatározott áttelepítés természetesen anélkül valósult meg, hogy a piac helyét kiépítették volna. Így jó két évtizeden keresztül csak egy poros placc volt.
A kulturált piac hiánya igazán azután kezdett aggasztóvá válni, amikor a Csarnok utcai másik nagyobb piacot 1959-ben bezárták. A mai piac és környékének első kereskedelmi egysége azonban nem a piros tetejű csarnok volt, hanem a mellette lévő, ma élelmiszerboltként működő épület. Azt ugyanis rohamtempóban 1970 tavaszára felépítették, hogy az 1969 áprilisában kiégett Nerfeld-palotában lévő Centrum Áruháznak ideiglenes helye legyen. 
A három folyosóval négy részre tagolt, 3200 négyzetméteres, eredetileg 24 üzlethelyiséget magában foglaló, fémváz-szerkezeten nyugvó mai csarnokot 1973 nyarán adták át. Bővítésére csak valamikor három évtizeddel később, egy nagy felújítással egybekötve került sor, amikor a külső árushelyek egy része is tető alá került. A ma több mint 400 elárusítóhellyel rendelkező belvárosi nagypiac Szolnok tulajdona és a Szollak Kft. működteti. Klasszikus élelmiszer piac, ahol csak zöldség, gyümölcs, tej, tejtermékek, húsok, hústermékek és húskészítmények árusíthatók, élő állat viszont nem. 2014-ben A komfortosság érdekében a csarnok belső helyreállítási munkálatai, az elavult palahéjazat modern hullámlemezre való cseréje, valamint a bejárati ajtók és az acél tartószerkezetek felújítása valósul meg.
Forrás: http://www.blogszolnok.hu/ 

Ezen a piacon mindig nagyon szép árura lehet szert tenni. A belső standoknál állandó arcokkal találkozunk, mint például a savanyúságot árusító néni vagy éppen a nagyobb zöldségesek. Több helyen azt is kirakják, hogy ki a termelő és hol található meg. 
Kaphatunk itt tojást, tejet, sajtot, húsokat, idényzöldségeket, tehát mindent, ami egy rendes piacon megtalálható.



Az egyik igazi kedvencem a halas üzlet, amelyben hazai halak széles palettája megtalálható. Csak ezzel foglalkoznak. Nagyon tetszik, több ilyen üzlet kellene az országban. 


Kaphatunk lángost, kolbászt is. Átlagosak, de legalább az éhes vándorok megtömhetik a hasukat. 
A piac nagyon jó helyen van. Munkából jövet - menet beugorhatunk. Én csak az étkezési lehetőségeken bővítenék. 


A csarnokon kívüli asztalokat sem szabad elfelejteni. Imádom a gyönyörű szálas és cserepes virágokban bővelkedő sorokat. Igazán látványosak!

Ha Szolnokon jártok, akkor ne hagyjátok ki! 
CÍM: 
Szolnok, Ady E u. 11. (belvárosi, nagy piac)
Nyitva tartás:
hétfő-péntek 6-18 óráig
szombat-vasárnap 6-14 óráig
A téli időszakban vasárnap csak 12-ig van nyitva.



2017. május 3., szerda

Fehérpecsenye egyszerűen


Hihetetlenül egyszerű egy-egy szaftos, ízletes hús elkészítése. Hozzávalók tekintetében ez szintén minimális bevásárlást igényel. A baconbe tekert spárga mellé (vagy éppen a hús mellé) ízletes fehérpecsenye készült. 




MI A FEHÉRPECSENYE?
A fehérpecsenye a marha vagy borjú hátsó combjának a része. 

Hozzávalók 2 személyre: 
2 db 20 dkg-os fehérpecsenye
5 dkg vaj

frissen őrölt fekete bors

Sütés utáni sózáshoz Fleur de sel grande




Első lépésben tisztázzuk, hogy milyen húst szeretnénk készíteni. Véreset vagy jól átsütöttet? Ehhez adok egy kis segítséget most. 

Rare/véres: 52°C  2 perc oldalanként 
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C  3-4 perc oldalanként 
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként

A húst szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. 

Egy serpenyőben vajat hevítünk és amikor felolvadt, a serpenyő pedig átforrósodott akkor tesszük bele a hússzeleket. Csupán egyszer forgatjuk. Én a mediumra sütött változatot kedvelem, ezért 3 percig sütöttem a húst. Minden egyes sütésnél figyelembe kell venni a hús vastagságát és minőségét. Így eltérő lehet az idő oldalanként. 

Miután megfordítottuk a húst és a másik oldala is 3 percig sült, azután kiszedjük egy tányérra, enyhén megsózzuk Fleur de sel frande sóval és alufóliával letakarva 5 percig pihentetjük. 

Ezután azonnal tálaljuk a hozzá passzoló körettel!

2017. május 1., hétfő

Baconbe tekert spárga


A világ egyik legegyszerűbb köretét osztom meg Veletek! Egy kis spárga, némi bacon egy kis sütögetés és már kész is van. Húsok mellé, de még magában is tökéletes.

Hozzávalók: 
50 dkg zöld spárga
25 dkg bacon

Először is a spárgát kell előkészíteni. A zöld spárgát nem kell hámozni, de a szár alsó, öreg részét le kell törni. Az alsó harmadánál egyszerűen elpattan a szár a friss és régi keményebb résznél. 
Ezt azért szükséges minden spárgánál megtenni, mert különben sütés után fás, kemény részeket fogunk rágcsálni.

Az előkészítés után már nincs más tennivaló, csak be kell tekernünk 2-3 db spárgát egymás mellé rakva. Függ a spárga vastagságától, hogy hány darabot tegyünk mellé.

Egy forró serpenyőben oldalanként csupán 2-3 percig sütjük a zöldségeket. Nincs szükség külön ízesítésre, mert a bacon gondoskodik erről sülés közben. 

Kínáljunk mellé bátran Julia Child féle hollandi mártást!