2017. május 17., szerda

Snidlinges - cukkinis penne egy kis pirított szalonnával


Bebújok a hűtőbe, bekukkantok a szekrénybe, kinézek a 4. emeleti fűszerkertembe és már meg is van ez a gyors fogás. Semmi flanc, csak egyszerű hozzávalók. 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg penne
25 dkg cukkini
10 dkg gomba
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 db tömlős natúr sajt (10 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 ek. aprított snidling
2 dl tejszín

víz a tészta főzéséhez

A tésztát feltesszük 2 liter lobogó vízben főni. Kb. 10 perc főzés után levesszük a tésztát és leszűrjük, majd félretesszük. Érdemes egy kis olívaolajjal összeforgatni az egészet a felhasználásig, hogy ne álljon össze a kifőtt penne. 

A húsos füstölt szalonnát csíkokra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. 

A cukkinit és a gombát felszeleteljük és a kisült szalonnazsírban néhány perc alatt egy kicsit megpirítjuk a zöldségeket. 

Végül a tésztát hozzáadjuk az előbbiekhez, felöntjük tejszínnel, megszórjuk snlidlinggel és 2 gerezd zúzott fokhagymával. 
Ízlés szerint sózzuk. Körülbelül 5 perc alatt összerotyogtatjuk és melegen fogyasztjuk! 

Ennyire egyszerű egy gyors és finom ebéd!

Jó étvágyat! :-)
 

2017. május 15., hétfő

Metélőhagyma


Az utóbbi időben egyre több snidlinget használok. Jól passzol salátákba, húsok pácához, köretekbe... Anyutól kaptam egy szép nagy cseréppel és már a fűszerkertemben is állandó vendég ez a növény. De mit is tudhattok meg pontosan róla? Most elárulom Nektek!

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI   Frissen használjuk leveleit/szárát és virágzatát.
SZÁRMAZÁS
A Földközi-tenger vidékéről származik a növény.

LEÍRÁS
Magassága 20–50 cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínűek, kerek ernyőben nyílnak. 

ÉRDEKESSÉG Tatárhagyma néven is ismert a metélőhagyma.
GYÓGYÁSZAT
Kínai népi orvoslásban emésztés serkentő hatással bír.

AROMA
Íze és illata kicsit a fokhagymára hasonlít, de nem olyan intenzív.
FELHASZNÁLÁS
Salátákba, pácokba, levesekbe használjuk. Az ázsiai konyha ételeben is megtalálható. A tojásételekkel is kiválóan párosítható.
BESZERZÉS
Kertészetekben és bevásárlóközpontokban egyaránt megtalálható. Cserépben jól nevelhető, igénytelen növény.

KONYHAI ÖTLETEK
A forró ételekhez mindig csak a főzés végén adjuk. Így nem fonnyad meg hirtelen és megmarad az aromája is. 
Ollóval vágjuk az ételbe. 
Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor aprítsuk fel és olívaolajjal öntsük fel vagy jégkocka tartóban kevés vízzel felengedve fagyasszuk be. Virágát a gasztronómiában ételek dekorálására használják.

2017. május 10., szerda

Cékla - narancs smoothie


Ne aggódjatok, nem dőltem be ilyen-olyan divathóbortoknak. Pusztán egy kis energiatuning miatt vetem be mostanság ezt az itókát! Alapjában véve sült, főtt, savanyított és nyers céklarajongó vagyok. Most mindezt ötvöztem egy maximum 5 perc alatt elkészíthető italban! A legjobb, hogy a kis palackban csak beledobom a táskába az itókámat és már megyek is. Előrebocsátom, hogy a nyers cékla nem lesz mindenkinek a kedvence, de aki megszereti, annak számos jótékony hatásban lesz része. Rendezi a gyomrot, energikusabbak leszünk tőle és a rákos megbetegedésekre is jó hatással bír a zöldség folyamatos fogyasztása. A cékla jótékony hatásairól itt olvashattok tőlem röviden. 

Hozzávalók 6 dl-hez: 
15 dkg nyers cékla
3 dl narancslé
1 dl víz
1 ek. méz

A céklát megtisztítjuk és nagyobb darabokra kockázzuk. 

A turmixgépbe tesszük a zöldséget és felöntjük a narancslével. Én 100%-os narancslevet használok erre a célra.

1 ek. mézzel ízesítjük és kb. 1 dl vízzel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.

Addig turmixoljuk a smoothiet, amíg egyneművé nem válik az egész. Szeretem ha tökéletesen sűrű, de folyékony. Innen már nincs más hátra. Csak rátesszük a palack tetejét és indulhat a nap!

2017. május 5., péntek

Quinoa


Szeretem, hogy egyre több különlegességgel találkozok az üzletekben, piacokon. Természetesen a quinoa (ejtsd:kinoá) már jó néhány éve kapható hazánkban, de mégis kevesen ismerik. 
Én a rizst szerettem volna helyettesíteni valamivel, így találtam rá ezekre az apró magocskákra. 

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI  
A növény magjait használjuk fel főzésre. Levelei is fogyaszthatók, de hazánkban ilyet nem lehet kapni. 

SZÁRMAZÁS
Dél-Amerikából származik. Bolívia és Peru az őshazája. Innen kapjuk mi is natúr vagy puffasztott magokat.

LEÍRÁS
A mustármag nagyságú magok akár a 180 cm magas növény tetején nőnek. A hazánkban is termesztett cirokra hasonlít. Parajjal és céklával rokonságban állnak. A disznóparéjfélék családjába tartozik.

ÉRDEKESSÉG
Dél-Amerikában 6000 éve fogyasztják. Az inkák a "Magok Anyjának" tartották ezeket az apróságokat. 

TÁPÉRTÉKE
A legfontosabb, hogy gluténmentes a quinoa. "Álgabonaként" is említik, hisz összetételében hasonló.Teljes értékű fehérjeforrások az apró magocskák. Tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.
A kalóriatartalma 100 grammban 120 kalória, ebből a szénhidrát 21 gramm, rost 3 gramm, fehérje pedig 4 gramm.

FELHASZNÁLÁS
A rizs helyettesítésére használják a leggyakrabban. Főzés előtt le kell öblíteni, mert különben keserű lehet. Főzés előtt érdemes egy kicsit megpirítani. Kissé diós íze lesz a végeredménynek. Pirítás után kétszeres mennyiségű vízzel kell felönteni és így 15-20 percig kell addig főzni, amíg a víz el nem fő és a szemek meg nem puhulnak.

BESZERZÉS

Piacokon, nagyobb üzletekben dobozos vagy kimérős változatban lehet kapni. Száraz helyen,lezárva kell tárolni.

KONYHAI ÖTLETEK

Teljesen azonos a rizs felhasználásával. Kiváló köret. Zöldségekkel kombinálva készülhet belőle saláta is, de akár rakott kelben is megállja a helyét a rizst kiváltva.

2017. május 3., szerda

Fehérpecsenye egyszerűen


Hihetetlenül egyszerű egy-egy szaftos, ízletes hús elkészítése. Hozzávalók tekintetében ez szintén minimális bevásárlást igényel. A baconbe tekert spárga mellé (vagy éppen a hús mellé) ízletes fehérpecsenye készült. 




MI A FEHÉRPECSENYE?
A fehérpecsenye a marha vagy borjú hátsó combjának a része. 

Hozzávalók 2 személyre: 
2 db 20 dkg-os fehérpecsenye
5 dkg vaj

frissen őrölt fekete bors

Sütés utáni sózáshoz Fleur de sel grande




Első lépésben tisztázzuk, hogy milyen húst szeretnénk készíteni. Véreset vagy jól átsütöttet? Ehhez adok egy kis segítséget most. 

Rare/véres: 52°C  2 perc oldalanként 
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C  3-4 perc oldalanként 
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként

A húst szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. 

Egy serpenyőben vajat hevítünk és amikor felolvadt, a serpenyő pedig átforrósodott akkor tesszük bele a hússzeleket. Csupán egyszer forgatjuk. Én a mediumra sütött változatot kedvelem, ezért 3 percig sütöttem a húst. Minden egyes sütésnél figyelembe kell venni a hús vastagságát és minőségét. Így eltérő lehet az idő oldalanként. 

Miután megfordítottuk a húst és a másik oldala is 3 percig sült, azután kiszedjük egy tányérra, enyhén megsózzuk Fleur de sel frande sóval és alufóliával letakarva 5 percig pihentetjük. 

Ezután azonnal tálaljuk a hozzá passzoló körettel!