2015. január 13., kedd

Fenyőmag - Fűszeres kedd


Röviden és tömören összefoglalva a fenyőmag isteni, főleg egy picit megpirítva, de veszett drága is! 
Egy-egy különlegesebb alkalomra azért megéri beszerezni. Nézzük most a legfőbb tudnivalókat: 


SZÁRMAZÁSA:
Két fő típust különítünk el. Az egyik a mediterráneumban található mandulafenyő, a másik pedig az ázsiai példány. De nagyon érdekes, hogy a Dél-Alföld bizonyos bugyraiban is megtalálható.
LEÍRÁSA:
Krémszínű, ovális magok helyezkednek el a tobozokban. Formája hasonló a napraforgó magjához, de annak többszöröse a vastagsága.
 

ÉRDEKESSÉG:
Tudtátok, hogy a magokat kézzel piszkálják ki a tobozból? Ebből is adódik csillagászati értéke.  
Nem új keletű a fenyőmag a konyhába. Római katonák élelmezésében fontos szerepet játszott. 


AROMA: 
Pirítva kapjuk meg a tökéletes ízt. Kissé mandulás íze van az E-vitaminban gazdag magocska.


GYÓGYÁSZAT: 

Magas vérnyomásra tökéletes. Szív és érrendszerre jó hatással van.

TÁROLÁS:
Magas zsírtartalma miatt csak rövid ideig tárolható. Maximum 1 hónap sötét, hűvös helyen. Fagyasztva már akár 2 hónapra is rúghat ez az idő. Mézben tárolva hosszabb ideig spájzolhatjuk.



KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Pestoként elkészítve a legismertebb. Pirítva salátákra szórva kínálhatjuk, de sütemények díszítésére is tökéletes így a karácsonyi időszak kezdetén. Halakkal párosítva sem utolsó étel :-)

Egy zseniális beszerzési helyet is megosztok Veletek: ez a www.fuszeresz.hu
 
Legyen nagyon szép napotok!