„HOBBY CHEF MEETS PROFESSIONAL“ - A finálé! / Die Finale im Park Hyatt Vienna


Stefan Resch konyhafőnök és a három finalista/ Stefan Resch Küchenchef im Park Hyatt Vienna und die drei Finalisten
 

A napokban néhány fotót megosztottam egy igazi "örömfőzésről" a Facebookon. Nem meséltem Nektek erről a megtiszteltetésről, mert még számomra is hihetetlen volt, hogy a három döntős között szeptember 5-én én is ott lehetek Bécsben. Csak akkor szerettem volna billentyűzetet ragadni, amikor már valóban részt vettem a rendezvényen.  Tudjátok belecsaphat az emberbe a villám, leszakadhat az ég, rám esik egy zongora vagy csak egy virágcserép séta közben... Ennyi blogírással töltött év alatt megtanultam, hogy csak akkor beszéljen az ember amikor kell, hogy megőrizhesse a hitelességét! De minden rendben ment!
Ich habe ein Foto über eine frohe Kochen auf das Facebook geteilt.Ich erzähle noch nicht über diese Ehrung, denn es ist für mich noch jetzt ein Traum. Ich war zwischen die drei Finalisten im Wettbewerb des Hotels Park Hyatt Vienna. Entschuldigung für die Fehler in dieser Schrift, weil ich mein Deutschkentniss nich so oft benutzen kann.

Kezdjük az elején! Nyáron egy felhívásra lettem figyelmes a Dining Guide weboldalon. A bécsi Park Hyatt Vienna konyhafőnöke, Stefan Resch versenyt hirdetett hobbiszakácsok részére! Utánanéztem a THE BANK Brasserie & Bar oldalán a hivatalos kiírásnak és kritériumoknak Mi másra esett a választásom fiatal vadászként, mint egy szarvassültre brandyvel és áfonyával. Láss csodát a 30. születésnapom előtt néhány nappal egy mailt kaptam, miszerint szeptember 5-én szeretettel várnak a bécsi Park Hyatt Vienna Hotelben a döntőre, ahol egy 8 tagú zsűrinek készíthetjük el a megálmodott ételünket.
Ich möchte das Vorspiel mit euch teilen. Ich habe einen Artikel auf die ungarische Dining Guide Webseite gelesen. Das Hotel Park Hyatt Vienna mit dem Chef, Stefan Resch hat ein Rezeptwettbewerb berichtet. Ich habe diese Wettbewerb über die Webseite THE BANK Brasserie & Bar kontrolliert. Ich bin eine junge Jägerin, so ich habe eine neue Wildspeise gedacht. Ich habe mehrere Informationen über der Küche/ Gastronomiestil des berühmtes Chefs, Stefan Resch gesammelt. Ich habe nur das Internet benutzt. Dann ich habe ein List gemacht, was man im Winter in Österreich kaufen kann. Natürlich meine Lieblingslebensmittel waren auf dem List (Hirschfleisch, rote Bete und Trüffel). Ich habe eingekauft, meine Wettbewerbspeise gekocht/gebackt, mehrere Fotos darüber gemacht, ein Email mit dem Rezept geschrieben und es geschickt. Ich wusste, dass mein Rezept ist aus Ungarn, ich kenne nicht so pünktlich die österreichische Gastronomie. Dann ich habe eine große Überaschung vor meinem 30. Geburtstag bekommen: ich bin zwischen die drei Finalisten.    

A kabalám/ Mein Talisman
Eljött a kijelölt dátum és Fecómmal Bécs felé vettük az irányt. Ömlött szó szerint az autópályán az eső! Imádtam vezetni! Valahogy nekünk a jó dolgokért egy picit mindig meg kell küzdeni! 
Szeretem, ha a Férjem mellettem van a fontosabb eseményeken. Nekem ő az igazi háttérország, a támasz ilyen helyzetekben! Elegendő nekem csak egy pillantás vagy a puszta tudat, hogy Fecóm bármi is történik ott van velem! De ez nem minden esetben kivitelezhető! 
A kabala lőszerrel vágtam neki a megmérettetésnek (pedig nem vagyok tárgyfüggő)! Ennek külön története van!
A vadászvizsga előtti utolsó két gyakorló rottét zuhogó esőben lőttem végig még májusban. Az utolsó sikeres lövés emléke. Azóta minden vizsgán, fontosabb eseményen ott volt velem ez a kis apróság. Tipikus jelképe annak, hogy az ember legyőzheti a korlátait, ha még nem is hisz benne, vagy félve vág neki a nagy feladatnak! Most is végig a zsebemben volt főzés közben ez a sörétes lőszer! 
Der Tag der Finale ist gekommen. Ich habe mit meinem Mann nach Wien gefahren. Das Wetter war sehr schlecht auf der Autobahn. Es hat sehr stark geregnet. Aber wir sind nach Wien angekommen und die Sonne hat geschienen. Ich war sehr froh. Mein Talisman war in meiner Tache und ich habe den Beginn gewartet.

THE BANK Brasserie & Bar

 A Park Hyatt Vienna a város Arany negyedében, az 1900-as években épült, egykor bankként működő épületben luxus kényelemmel és bécsi eleganciával várja vendégeit.
A Park Hyatt 35-170 m²-es, légkondicionált szobái és lakosztályai elegáns berendezéssel, modern felszereltséggel és jellegzetes bécsi díszítéssel rendelkeznek. A történelmi belváros szívében helyezkedik el a szálloda egy kellemes sétára Hofburgtól és számtalan nevezetességtől.

A különböző étkezési lehetőségek közé tartozik a klasszikus osztrák ételeket, izgalmas újdonságokat és modern italokat kínáló, történelmi The Bank Brasserie & Bar, a válogatott whiskyket kínáló Living Room szivarszalon, a hagyományos bécsi kávékülönlegességeket felszolgáló Café am Hof ​​és a délutáni teát kínáló Lounge.

Kurz über der Hotel Park Hyatt Vienna


"Luxushotel in der Wiener Innenstadt." In einem ehemaligen Bankgebäude aus dem frühen 20. Jahrhundert im zentralen Goldenen Quartier begrüßt Sie das Park Hyatt Vienna. Das Hotel verbindet Luxus mit Wiener Eleganz. Die Unterkunft bietet einen luxuriösen Wellnessbereich mit Innenpool, eine 24-Stunden-Rezeption und ein À-la-carte-Restaurant.
Die klimatisierten Zimmer und Suiten im Park Hyatt sind 35 m² bis 170 m² groß, elegant im typischen Wiener Stil eingerichtet und mit modernen Geräten ausgestattet. Jede Unterkunft verfügt über einen Flachbild-TV, eine gut bestückte Minibar sowie ein eigenes Bad mit Badewanne oder Dusche, Haartrockner und kostenlosen Pflegeprodukten.
Sie haben die Wahl zwischen verschiedenen Restaurants: Genießen Sie Brasserie-Klassiker und moderne Getränke in der historischen The Bank Brasserie & Bar, eine Auswahl an Whiskys in der Zigarrenlounge Living Room, traditionelle Wiener Kaffeespezialitäten im Café am Hof ​​oder Nachmittagstee in der Lounge.
Im hoteleigenen Wellnessbereich Arany Spa entspannen Sie bei zahlreiche Schönheits- und Körperanwendungen oder trainieren im modernen Fitnesscenter und im 15 m langen Innenpool.
Das Park Hyatt Vienna bietet auf einer Fläche von 800 m² moderne Konferenzeinrichtungen in wunderschön restaurierten historischen Räumen. Alle Veranstaltungsorte sind mit hochmoderner Technologie ausgestattet.
Einige der berühmtesten Sehenswürdigkeiten Wiens, darunter der Stephansplatz mit dem Dom und die Einkaufsmeile Kärntner Straße, erreichen Sie vom Park Hyatt in 5 Minuten bequem zu Fuß. Mehrere luxuriöse Geschäfte und zahlreiche Bars und Cafés befinden sich ebenfalls nur wenige Schritte entfernt. Bis zum Kongress- und Veranstaltungszentrum Hofburg laufen Sie 10 Minuten.

A konyha/ Die Küche

Kedves fogadtatásban volt részünk a megérkezésünkkor. Először megismerhettem a másik két döntőst! Mindketten Bécsben élnek. Lisa a www.finespitz.at blog szerzője, az első döntős és az előételért felelős személy egyben!
Mohamed, a második finalista egy zseniális levessel kápráztatta el a zsűrit. https://www.facebook.com/mokocht

De ne szaladjunk ennyire előre. A bar részen találkoztam először Mohameddel, aki roppan kedves és közvetlen volt. Elmesélte, hogy neki mindig csak olyan barátnői voltak, akik nem tudtak főzni, így ő nyugodtan kiteljesedhetett a konyhában. Majd megérkezett Lisa is. Eljött a pillanat, amikor Stefan Resch konyhafőnökkel személyesen is találkozhattunk! Roppant kedves, szerény és nagyon közvetlen ember, habár mérhetetlen szakmai tapasztalatára igenis joggal lehetne büszke. Nagyon szeretem az ilyen típusú embereket! Alázattal fordul a gasztronómia felé. Legnagyobb inspirációja az édesanyja, aki mindig is nagy gondot fordított a minőségi alapanyagok beszerzésére. Kedvenc fogása a császármorzsa, amely az étlapon is helyet kap és a receptjét mind a három finalista egy pazar könyvbe fűzve megkapta! Kérdeztük, hogy mennyivel nehezebb a vendégek előtt főzni. Azt a választ kaptuk, hogy egyáltalán nem okoz gondot! Ők ezt szokták már meg. Számomra ez már profizmus netovábbja. Itt nincs esély hibázni, nincs lehetőség egy kigyulladt konyhában tüzet oltani vagy éppen "átüvölteni" a másik kollégának.
14:30 és 18:00 óra között a konyha zárva tart, hogy a legmagasabb minőségben tudják akár a szálloda vendégeit, akár pedig az utcáról betérőket kiszolgálni. Mi ebben az időben vehettük át ezt a bámulatos helyszínt.
Der Empfang im Hotel war sehr freundlich, aber ich war ein bisschen Müde. Ich habe um 5 Uhr das Bett verlassan, dann ich führte 3 Stunden, danach wir haben einige Lieblinsgeschäfte besuchen... Es war nich so einfach. Ich habe mit den zwei Finalisten kennengelernt. Beide leben im Wien. Lisa ist die Authorin das Blog www.finespitz.at.
Sie hat die Vorspeise gemacht.
Mohamed, die zweite Finaliste hat eine phantastiche Suppe gekocht. Er schreibt das Blog Mo kocht https:/www.facebook.com/mokocht




Első lépésben mindannyian kaptunk egy kötényt és egy kis terepszemlével indítottunk. Elmondta nekünk a konyhafőnök, hogy tudja, hogy nem egyszerű egy idegen konyhában teljesíteni, főleg ilyen versenyszituációban. Minden finalista megkapta az alapanyagokat egy-egy pultra előkészítve. Továbbá egy tapasztalt séf is csatlakozott minden döntős mellé az étterem csapatából. Ahogyan Stefan Resch mondta nekem "mindjárt jön egy kollégája, aki nagyon jól beszél magyarul és németül is". Ilyen csak a mesében van. A bécsi Hyatt egyik séfje egy kedves magyar szakács, Törzsök István. Fiatal kora ellenére roppant nagy tapasztalattal, szakmai tudással rendelkezik. Főzés közben odafigyelve rengeteget tanulhattam tőle. Nem csak szakmai fogásokat, hanem egy-egy étel történetéről is hallhattam. Valljuk be, hogy aki a Hyatt elismert csapatba felvételt nyer, nagyon magas kritériumoknak kell megfelelnie! Emellett nagyon nagy lelki támasz is volt számomra! Belecsöppen az ember egy versenyhelyzetbe külföldön és mennyire jól tud esni néhány szó az anyanyelvén. Nem tagadom az elején több ok miatt is roppant feszült voltam, de a végére szépen kisimult minden! Emlékszem István biztatott, hogy nyerjem meg a versenyt és had legyen büszkék rám a csapat magyar tagjai!

Zuerst wir haben eine Schürze bekommen und wir haben mit der Küchen, mit den Küchengerete  kennengelernt. Die Küche war ein Traum mit den besten Gereten und mit einen professionellen Küchenteam! Alle Finalisten haben einen Hilfe/ ein professionell Chef bekommen. Neue Küche, ein Wettbewerb, aufgeregte Wettkämpfe, "neue" Grundmateriale... so es ist nich so einfach. Aber ich war sehr Glücklich. Mein Hilfe ist ein ungarische Chef, István Törzsök. Ich muss allas für Ihn bedanken. Er ist ein gut gebildet Spezialist in der Gastronimie. Ich war sehr nervös, aber er hat mir mehrere Anregung gesagt. Ich habe mehrere Sachen unter dem Kochen gelernt. Es war für mich ein Hauptgewinn! 



A zsűri vizslató tekintete többször végigpásztázott a munkáinkon. Több kritérium alapján pontozták az ételünket. Figyeltek arra, hogy milyen rendezett a munkakörnyezet, hogy mennyire figyelemfelkeltő az étel neve, az első pillantásra kapott benyomás, az íz...
Többször körbejárták a pultokat, beszélgettek a versenyzőkkel, érdeklődtek az étel történetéről. 

Der Jury hat uns mehrmals besucht. Wir haben mehrere Pünkte bekommen. Sie haben unsere Küchenarbeint bewerten zum Beispiel wie sauber ist die Arbeit, welche Lebensmittel benutzen wir, wie kochen wir usw. Sie haben mit den Finalisten gesporchen.  Sie waren sehr freundlich.

A zsűri asztala, a menükártya mindannyiunk ételével és neveinkkel, a pontozólap - Der Jury-Tich mit Menükarte und mit der Beurteilungsbogen

Szerencsés voltam, mert számomra állt rendelkezésre a legtöbb idő a főétel elkészítésére. Habár erre nem volt igazán szükség. Éttermi pontossággal kerültek az asztalra az ételek a tökéletes hozzájuk passzoló borral együtt! Itt válik el az én hobbiszakácsságom a profizmustól. István, ha 10-szer nem jelezte nekem, akkor egyszer se, hogy ne kapkodjak, nem kell még tálalni! :-) Stefan Resch konyhafőnök jelezte Istvánnak, hogy 2 percen belül leszedik az asztalt és lassan készülhetünk a tálalásra. Normál földi halandó, - lásd, mint én- már jelképesen a 10 körmét rágta, hogy nem leszünk kész a tálalással. István pedig hihetetlen nyugalommal mondta nekem, hogy ne aggódjak, tökéletesen időben vagyunk! Itt jön be a profizmus! Közösen tálaltunk és az alábbiakban láthatjátok a végeredményt, a rögtönzött "magyar csapat" munkáját!

Ich war sehr Glücklich, weil mein Gericht die Letzte war. Ich habe am meistens Zeit zu kochen gehabt. Aber es war mehr als genug. Die Gerichte mit Wein haben pünktlich auf den Tisch serviert. Ich bin ein Hobbykoch und es ist das Punkt, wenn ich kein Profi bin. István hat mehrmals gesagt, dass ich warte noch, warte noch, ich muss noch nicht servieren... Der Chef, Stefan Resch hat für István gezeigt, dass wir 2 Minuten später servieren können. Ein Hobbykoch (wie ich) ist sehr nervös in diese Situation. Ich mache immer Alles früher nich so pünktlich wie in einem Restaurant. István, der ungarische Koch ist sehr-sehr professionelle. Es ist nich Überaschung. Alle Mitarbeiter im Holtel und Restaurant sind sehr professionelle, gründlich und sie haben hochwertige Fachkentnisse. Er hat mir ruhig gesagt, dass wir können servieren. Er ist mir viel geholfen. Ihr könnt diese Momente auf dem nachfolgenden Foto sehen. 
A tálalás - Wir servieren das Hauptgericht.

Szarvascomb brandyvel, áfonyával, bébi zöldségekkel és szarvasgombával-

Medaillon aus der Hirschkeule mit Brandy, Heidelbeer und Babygemüse


A zsűri megkapta a főételt. - Die Jury ist mein Hauptgerisch bekommen!


 Mikor az asztalra került a főétel, a zsűri alaposan szemügyre vette, lefotózta, mustrálta, majd pontozta.
Stefan Resch konyhafőnök és Lisa, sőt Mohamed finalista társaim is megkóstolták és elismeréssel adóztak a fogás iránt. 
Mein Haupgericht haben wir serviert. Die Jury hat es gründlich gesehen, haben Fotos gemacht und haben Punkte gegeben. Der Chef des Park Hyatt Vienna Hotels Stefan Resch, Mohamed und Lisa , die Drei haben mein gekochte und gebratene Hirschkeule geschmeckt. Sie haben zu mein Gericht gratuliert.

Számomra az az igazi öröm, ha az embereknek ízlik a főztöm legyen szó a férjemről, a tágabb családomról, de akár a zsűriről is. Szeretem látni az emberek arcán az elégedett mosolyt, az étkezés végén a jóllakott boldogságot. 

Ich bin Froh, wenn die Leute (mein Mann, meine Familie, die Jury)mein Gericht gern essen und wenn es gut schmecken. Ich sehe gern, wenn meine Gäste zufrieden und übersättigen sind.  

Rengeteget kell tanulnom, fejlődnöm. Életem végéig hobbiszakács maradok, de az ilyen terű gasztronómiai tapasztalatok megismertetik a gyengeségeimet, rámutatnak a fejleszteni való dolgokra és sok-sok tapasztalatot, praktikát égetnek az ember agyába. Kitörölhetetlen emlékek!  
Ich muss viel zu lernen und entwickeln. Ich bleibe nur ein Hobbychef. Aber diese Erfahrung hat mir gezeigt, dass ich mehrere Küchenkentnissen lernen kann/muss. Es ist sehr gut für ich.

Majd eljött végre 18 óra előtt az eredményhirdetés pillanata. Jelen esetben nagyon esetlenül hangzik a nyertes szó, hisz mindannyian egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Ilyen pazar konyhában/környezetben amatőrként csak igen kevesen készíthetnek el bármit is. 

Dann ist die Bekanntgabe der Ergebnisse um 18 Uhr gekommen.Ich dachte so, dass alle Wettbewerber Gewinner sind. Es war ein Traum für uns und wir werden diese Wettbewer NIE vergessen. Wir sind nur Hobbychef, aber die Küche und Köche war am professionellsten.

Azonnal kérdezi mindenki, hogy mi volt a nyereményem?
Igazából a reakciók. Stefan Resch örömmel mondta ki a nevem, Fecóm büszke volt rám, István a tapasztalt magyar séf elismerő véleménnyel volt az ételről, a zsűri elégedetten pihent meg a kiváló ételsor után! Jó volt magyarnak lenni Bécsben!

Alle Leute fragen mich über mein Geschenk. Abert ich habe andere wichtigsten Sachen gehabt. Die ehrliche Reaktionen waren am besten. 
Stefan Resch war zufrieden mit dem Gewinner, mein Mann war stolz, István, der ungarischen Chef hat gute Meinung über mein Hauptgericht. Die Jury war froh und übersättigen. 
Ich bin sehr Froh jetzt.  

Igazi elismerésként az én fogásom a világ egyik legnívósabb szállodaláncának bécsi éttermében a téli étlap állandó fogásaként fog majd szerepelni! Bárki megrendelheti októbertől majd a THE BANK Brasserie & Bar téli kínálatából!
Ich bin eine gorße Anerkannung gefunden. Mein Hauptgericht wird im Winter auf der Speisekarte des Hotels Park Hyatt Vienna finden. Alle Gäste kann mein Gericht im Restaurant THE BANK Brasserie & Bar von Oktober ordern und schmecken. Es ist ein Traum für mich.  
 
Mindezt megkoronázta a Park Hyatt Vienna. Két éjszakára a szálloda vendége vagyok másodmagammal! Emellett egy köténnyel, a döntősök receptjeivel és egy exkluzív könyvvel gazdagodtunk mindhárman. A könyv a világ összes Park Hyatt Hoteljének konyhafőnökeinek receptjeit, kedvenc helyeit, praktikáit tartalmazza a filozófiájukkal, idézetekkel megtűzdelve!

Wenn es wäre nicht genug, das Hotel Park Hyatt Vienna habt mir ein großes Geschenk gegeben. Ich kann 2 Übernachtungen mit meinem Gast im Hotel zubringen. Damit alle Wettbewerber sind eine Schürze, ein wunderbar Kochbuch und alle Rezepte in der Finale bekommen. Das Kochbuch ist sehr specifisch. Chefs des Hotels Park Hyatt Team haben ihre Lieblingsrezepte, Tipps, ihre Philosophie und meherere Einkaufsideen gegeben. Es ist einfach super. 


Nagyon hálás vagyok ezért az életre szóló élményért! Ich bin dankbar für diese große Erfahrung.

Steffi Schulze a Park Hyatt nevében átadja a díjamat/ Steffi Schulze von Park Hyatt Team gratuliert für mich.
  
 Még több fotót találhattok a Facebook oldalamon a döntőről!
Ich habe mehrere Fotos auf Facebook über die Finale geteilt.

Ha Bécs felé veszitek az irányt a téli időszakban, akkor térjetek be a Park Hyatt éttermébe és kóstoljátok meg ezt a fogást (no meg a többit is:-)) OKTÓBERTŐL MÁR AZ ÉTLAPON IS MEGTALÁLHATJÁTOK A NYERTES ÉTELT!
Wenn ihr am Winter nach Wien fahren werden, besuch bitte THE BANK und schmeck mein Hauptgericht! Mann kann mein Hirschkeule von Oktober im Menü finden.

CÍM/Adresse:

THE BANK Brasserie & Bar

Bognergasse 4, 1010 Vienna
Asztalfoglalás/ Reservierung: +43 1 22740 1236

 

Népszerű bejegyzések