2013. június 16., vasárnap

Kocsis Bálint a szakács, az üzletember és az apa - INTERJÚ

Az elmúlt hetekben a CSIKOS termékekről már számtalan pozitívumot hallhattatok,receptötleteket is begyűjthettetek, de Kocsis Bálintról, a termékek megalkotójáról és a Balatonfői Yacht Club séfjéről nem sokat tudhattatok meg. Most egy rövid interjút olvashattok a CSIKOS lekvárok szülőatyjával, melyből kiderül hogy mennyire fontos számára családja, hivatása és a folyamatos megújulás, fejlődés!
 
1. Hogyan indult gasztronómiai pályafutásod? Mi terelt erre a pályára? Emlékszel még mikor álltál először tűzhely mellett?
13 évesen Balatonfüreden, a Kedves Cukrászda és étteremben kezdtem a konyhai szárnypróbálgatásaimat. Majd ezután mentem a vendéglátóipari iskolába, Veszprémbe. Nem volt tudatos a pályaválasztásom, de enni mindig is szerettem. Örömmel kóstoltam meg különlegességeket és mindig nyitott voltam az újdonságokra.
A nagyszüleim tradicionális hentes és mészáros családként dolgoztak, így gyermekkorom óta kapcsolatban álltam a minőségi húsokkal.



2. Hogyan született meg a CSIKOS lekvárok ötlete? Miért éppen lekvár?
Mindig érdekelt a szakma, folyamatosan fejlesztem, képzem magam.
Egyszer egy ismerősöm, egy háziasszony mondta, hogy lekvárt mindenki tud főzi. Ez a mondat megütötte a fülem, mert előtte én még soha nem készítettem lekvárt.
Nekiláttam, kipróbáltam, kísérleteztem, és a CSIKOS lekvárcsalád lett a vége. Ezalatt a gasztronómia egészségtudatos részébe is beleástam magam!

3. Mi inspirál az ízek megalkotásában?

Folyamatosan főzök fejben, ahogy egyik barátom, Károlyi László fogalamazott.
A konyhán is állandóan kísérletezem, játszom az ízekkel, textúrákkal.
Mi inspirál? Hm, nem is tudom, talán a pillanatnyi hangulatom :-)

4. Balatonfői Yacht Club konyháját vezeted. Kreatív, lendületes étlap és összeszedett konyha! Mi a legfontosabb számodra?
A  lelkiismeretesség.Tudom elcsépelten hangzik, de ez az igazság.
Sajnos nehéz jó munkatársakat találni, akik szintén így gondolkodnak.
Állandóan szembesülök a kreativitás és az improvizációra való hajlam hiányával, de azért már van olyan munkatársam, aki kezdi érteni a gondolkodásmódomat.
5. Melyik volt a legemlékezetesebb momentum eddigi pályafutásod során?
Nem is tudom. Mindig akadnak célok, megoldandó feladatok.
Az éppen aktuális elérendő cél a leginspirálóbb.
Rengeteg momentum van előttem, hosszú lenne felsorolni.
Az elmúlt években átrendeződött az életem. Fontosabb, hogy jó apukája legyek gyermekeimnek, valamint jó férje legyek feleségemnek, aki mindehhez hihetetlen türelemmel és odaadással biztosítja a hátteret.
 
6. Mi a véleményed a hazai gasztronómiáról?
Elindult itthon is a változás. Ebben sokat köszönhet a szakma az Étrend egyesületnek, Molnár B.Tamásnak, és számos olyan séfnek, akik a szemléletváltás úttörői lettek, akik kinyitották  az ablakot, és megmutatták a nagyvilágot a hazai szakmának.

7. Mi a kedvenc ételed és mi a kedvenc alapanyagod?
Kedvenc ételem nincs. Mindent szeretek, ha odafigyeléssel készül.
De alapvetően a zöldségeket, salátákat, tiszta, friss alapanyagokat preferálom.

8. Amikor nem főzöl és nem a legújabb CSIKOS csodán dolgozol, akkor mivel szereted tölteni a szabadidődet?
Vagy futok, vagy pedig a családdal töltöm az időmet.
Mint három gyerekes apuka, ez elég mozgalmas, és eseménydús, minden bájával és feladataival együtt.

9. Ha tehetnéd kit (ma élő séfet, hírességet vagy éppen történelmi személyt, példaképet) hívnál meg vacsorára és miért?
Sok példaképem van, az életem sok területéről.
Van akit a sport miatt tisztelek, van akit a gasztronómiai jelentősége miatt.
Sok embert az emberségéért, szolgálatáért,a szeretetéért és elhivatottságáért tisztelek.
Számos jó emberrel találkozom, sőt, meggyőződésem, hogy vonzom is őket.
A jó embereket tisztelem, őket midig szívesen látom.
De ha meg kell neveznem valakit, és vissza lehetne pörgetni az időt,akkor egyértelműen nagypapámat választanám, aki sajnos már nincs velünk.
Az ő szemlélete, embersége és őszinte önzetlensége mai napig életem meghatározója.
Hálás vagyok neki mindenért, vele szívesen leülnék egy asztalhoz ismét.

10. Mesélj kérlek. Milyen álmaid, terveid vannak a jövőre nézve a gasztronómia területén és az életben?
A gasztronómia területén:
Sok elégedett vendég pozitív visszajelzésekkel, akiknek kellemes emlék marad a nálunk eltöltött idő. És ha esetleg még inspirációként hat rájuk amit készítek és ahogy tálalom, az még nagyobb öröm számomra.
A magánéletben egyértelműen a családom boldogsága, hogy megadhassak mindent nekik és viszonozhassam az a rengeteg erőt, örömöt, támogatást amit mind gyermekeimtől, mind pedig feleségemtől kapok.
A CSIKOS pedig más dolog.
Elindult az útján, ami új színt visz az itthoni élelmiszeriparba.
Hiszem, hogy azok a célok, melyeket kitűztem magamnak megvalósulnak. Méghozzá úgy, hogy mindenki számára a legjobb legyen.
Rengeteg új ötletem van, számos meglepetést tartogatunk még, de ezeket nem nem leplezném még le. Idővel minden kiderül!

De a legfontosabb! Szeretném élvezni mindazt a rengeteg jó dolgot, ami megadatik nekem és családomnak nap mint nap.