2014. április 15., kedd

Meggyes-szalonnás nyúlgerinc


Folyamatosan kutatok újabbnál újabb nyúlhúsból készült receptek után. Most húsvét környékén még aktuálisabb. A spanyolok nagyon értenek a tapsifüles elkészítéshez, de hazai vizeken is találni néha egy-egy jó ötletet. Az eredeti recept a Nyúl Terméktanács oldalán található. Én természetesen ezt kifordítottam a négy sarkából. Előre bocsátom: az extrémebb ízek szerelmeseinek lesz kedvence ez a recept.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre: 

1 db 75 dkg-os nyúlgerinc

30 dkg kimagozott meggy

20 dkg bacon szalonna

1 citrom reszelt héja

1 késhegynyi fahéj

2 db szegfűszeg

1 tk. bors

3 tk. só

10 gerezd fokhagyma

2 dl vörösbor
5 dkg vaj
1 ek. liszt



  • A gerincet megtűzdeljük 10 gerezd félbevágott fokhagymával, majd vékonyan meghintjük minden oldalán sóval és borssal.

  • A gerincet vastagon beburkoljuk baconnel. Ettől nem fog kiszáradni a hús.

  • Majd egy nagyobb sütőedénybe helyezzük a nyulat, mivel még a meggy is mellé fog kerülni. 
  • Befedjük alufóliával a húst és 30 percre közepes lángon (5-ös fokozat vagy 200 fok) sütjük.
  • Közben a meggyet  a vörösborral, fahéjjal és szegfűszeggel néhány perc alatt összemelegítjük egy serpenyőben. 
  • Majd a kitakart nyúl mellé öntjük a vörösboros gyümölcsöt és további 20 percig fedetlenül sütjük. 
  • A hús kiemeljük egy külön tányérra, a pecsenyelevet leszűrjük és a meggyet a hús köré szórjuk. 
  • A vajat a liszttel összegyúrjuk, majd a megmarad pecsenyelébe beledaraboljuk. Addig főzzük így együtt, amíg sűrűsödni nem kezd. Végül a húsra és a meggyre locsoljuk a mártást.
  • Melegen tálaljuk. Egyszerű, krémes krumplipüré illik hozzá. 

Jó étvágyat kívánok!