2014. július 8., kedd

Paprikás lisztben sült keszeg és irdalás


A legolcsóbb, legértéktelenebb hal a keszeg vagy a kárász a törpeharcsa után. Mármint egy teljesítményorientált horgásznak :-) De egy háziasszonynak... húúúú átértékelődik az alapanyag rögtön. A hátrányos helyzetű halból, rögtön az éhes pocakok királyát faraghatunk. 

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:
4 db tenyeres keszeg vagy kárász
3 kk. só
15 dkg liszt
5 dkg őrölt fűszerpaprika (édes)
1 tk őrölt fekete bors 
csipet szerecsendió
olaj vagy zsír a sütéshez

Mielőtt nekilátnánk a sütögetésnek, egy fontos műveletet meg kell ejtenünk.


     IRDALÁSRÓL RÖVIDEN:
    Szálkamentesítő akció indul. Az irdalást azért végezzük a halaknál, hogy kisülve bátran falatozhassuk az uszonyost és ne kelljen a szálkákat válogatni.
    A halat egy deszkára tesszük és egy  éles késsel 2-3 mm-ként bevagdossuk. A gerincnél kezdjük, de nem vágjuk át teljesen a húst. Hallani fogjuk, amikor a vékony szálkák roppannak. Utána álljunk is meg. :-) A faroktól az eltávolított fejrészig vágjuk be a halat mindkét oldalon.

    • Ha az irdalást befejeztük, akkor jöhet egy enyhe sózás.
    • Majd a lisztet, 1 kk. sót, a borsot, szerecsendiót és a paprikát összekeverjük. 
    • Utolsó előtti lépésként beleforgatjuk a halakat az ízesített panírunkba és óvatosan lerázzuk a felesleget. 
    • Bő FORRÓ zsírban vagy olajban ropogósra sütjük néhány perc alatt.
     Mit ajánlok a hal mellé? Egy pohár hűs rosét vagy egy gyöngyöző, hideg fröccsöt és egy nagyon jó kis társaságot :-)