A Kollár pincészet/ Podrumi Kolar - Barangolások horvát Baranyában

A jelen és a jövő borásza

Tartalmas reggeli után elindultunk felfedezni Csúzán a Kollár pincészetet. Szándékosan választottam induló képnek a fentit. Minden benne van, ami fontos. A pincészet családi vállalkozásként működik és a borászat szerelme már több generáció óta a vérükben csörgedezik. Alapos kétkezi munkával mára 15 fajta bort készítenek és az évek során számtalan elismeréssel jutalmazták ezt.

Az ajtón belépve Kollár Lajos és lányai Kinga és Sibila fogadtak bennünket. Nagyon tetszett, hogy a család apraja nagyja ott sürgölődött a pincében. A nagyobbik unoka például Kolar mintás pólót és köténykét viselt. Hihetetlenül tündér volt. A borok szeretetébe és a hozzájuk kapcsolódó vendéglátásba nőnek bele ezek a gyerekek, ez lesz az életük. Mély gyökerekkel rendelkező hagyománnyal és tudással fognak elindulni az életbe. Jó útravaló. A bejáratnál két különlegességgel fogadtak bennünket. A pincészet saját borpalettáját felsorakoztatva várt bennünket. Az asztalon a ház specialitása, a saját készítésű vadszalámi csábított bennünket. Még egy kedves meglepetéssel is vártak. Ismerősük, a mézeskalács készítő Horvát Ilonka bemutatta gyönyörű munkáit. Csak néhány ízelítőt osztok meg belőlük itt veletek, de látogassatok el a hölgy Facebook oldalára vagy keressétek a következő emailcímen: ilonkahorvat71@gmail.com. Részletgazdag, szemet gyönyörködtető munkáit hosszú évek alatt tökéletesítette.   


A Báni hegy lábánál növekvő szőlőből készülnek a család borai. Ha a borászat Facebook oldalára ellátogattok, akkor megnézhetitek a legújabb szőlőtelepítést is képekben. Nem mindennap kaphatunk betekintést ebbe a folyamatban. Ami külön tetszik, hogy ez a család nem csak úgy "divatborászkodik" a hűs pince falai között, hanem valóban ők végzik a munka orosznál részét az ültetéstől kezdve, a marketingen át, a palackozásig.


A borászat lelkétől, Kollár Lajostól számtalan okosságot, hasznos információt megtudhattunk. Eső utunk a régi hagyományos pincébe vezetett, majd megnézhettük a modern változatot is. 

Ezután páratlan borkóstolóban volt részünk. 5 fajta borral, plusz két egyedi különlegességgel tiszteltek meg bennünket. Mindegyik bort részletesen ismertették velünk. Hozzá pedig szemet és gyomrot kényeztető kóstolótálat kaptunk vaddisznóból és szarvasból készült szalámival, sajttal, puha kiflivel. Számtalan érdekes történetet halhattunk. Megtudhattuk, hogy a borok címkéit Kinga és Sibila kreativitásának köszönhetjük. Népi motívumok, de mégis modern tálalásban. Szerintem telitalálat! Emellett különféle EU-s szabályozásokat is megismerhettünk a címkére vonatkozóan.Közvetlen beszélgetésben volt részünk. Öröm volt hallgatni és bekapcsolódni. Többek között ezért kezdtem a bejegyzéssorozatot "Amikor a lélek, a gyomor és a szív is jóllakik!" szlogennel!
Ezen az állomáson horvát gasztrobloggerek is csatlakoztak hozzánk és ők is elismeréssel adóztak a borok előtt. Kicsit utánaolvastam a pincészetnek és kiderült, hogy A Kollár-féle Sauvignon Baranyában minden idők egyik legjobb bora. Számomra két kedvenc született a kóstoló során. A rosé és a cabernet sauvignon. Hallhattunk borok nevének születéséről. Volt egy eset, amikor Kollár Lajos lányaiknak csupán 15 percet adott egy név megalkotására. A történet szerint a lányok először meglepődtek, de mivel okosak és talpraesettek megalkották a sunoir fantázianevet Suza (Csúza település horvát neve) és a pinot noir szóból. A legkisebb unoka is megtisztelt bennünket az anekdotázás közben mosolyt csalva mindenki arcára. Szeretett volna ő is egy kis borkóstolót és némi finomságot, persze a nagypapája karjaiban érezte a legjobban magát. Akár Apát és az én unokaöcsibocsomat láttam volna! :-) 
Néhány jó tanáccsal is ellátott bennünket házigazdánk. Például hogy hogyan éljünk túl különösebb bódultság nélkül egy tartalmas borkóstolót! Egyszerű! Enni kell! Ha pedig nincs étel a borok mellé, akkor a saját praktikáját osztotta meg velünk tapasztalt borászunk. Vigyünk magunkkal egy kis csomag sós mogyorót! De most már meg tudjuk különböztetni az igazi rozét is a fehér- és vörösbor keverékétől. 
A borok mellett szállással és most már egy kempinggel is várják a biciklivel és autóval érkező turistákat. 
Páratlan vendégszeretetben részesültünk, ezért az indulás is nehéz volt. Annyira családias, annyira pozitív közegben voltunk, hogy innen nem szívesen szabadul az ember! Természetesen néhány palack jó borral és vadszalámival kerekedtünk fel a további állomásainkra. Ha Csúza felé visz az utatok, mindenképpen álljatok meg a Kollár pincénél! Köszönöm ezt a pozitív élményt! 





Kollár pincészet és szállás
Maršala Tita 96e, Suza
Tel : +385 (0) 31 733 184   091 521 8623   

Tel : +385 (0) 31 733 081   
Mob : +385 (0) 91 524 9351   
Fax : +385 (0) 31 733 184
E-mail : ljudevit.kolar@os.t-com.hr
Web : www.podrumi-kolar.com

Facebook: https://www.facebook.com/podrumi.kolar?fref=ts  











Népszerű bejegyzések