2016. június 6., hétfő

Rózsaszörp



A hétvégén otthon jártam és gyönyörű rózsabokor roskadásig tele virággal pompázik Anyuék háza előtt. Már egy ideje fontolgattam, hogy készíteni kellene ebből a szépségből valami gasztronómiai különlegességet. 
Így született a szörp és a zselé ötlete. Olvasgattam, nézelődtem, hogy mit is kellene tennem a tökéletes végeredmény érdekében. Megszületett elsőként a szörp. 






Elkészítési idő: maximum 2 óra

15 dkg rózsaszirom
2,5 l víz
1 db nagy citrom
cukor (deciliterenként 10 dkg) 









A rózsafejeket megmossuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen permetezett és ne legyen bogaras. Egy 5 literes lábasba leszedegetjük a szirmokat és még egyszer átöblítjük.

Felöntjük 2,5 liter vízzel a 15 dkg megmosott szirmot és körülbelül 1 órán át főzzük alacsony lángon. Akkor lesz jó, amikor a szirmok kifehérednek és a színanyag a főzővízben marad! 

Ezután lemérjük, hogy hány liter levet kaptunk és minden 1 dl-hez 10 dkg cukrot számolunk és elkeverjük a rózsás vízben. 

Hozzáadunk egy nagy citrom héját (zöldséghámozóval a fehér rész nélkül, csak a sárga külső héjat húzzuk le) és belefacsarjuk a levet is! 

Az így kapott elegyet kb. 20 perc alatt, a cukor felolvadásáig főzzük. 

Tisztára mosott üvegekbe öntjük végül a szörpöt! Lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni! 

Vízzel felöntve fogyasztjuk!