2016. június 8., szerda

Rózsazselé



 Hétfőn megtudhattátok, hogy hogyan készül a rózsaszörp. 
Az első lépések teljesen megegyeznek a szörp előkészületeivel. Ismétlésként leírom még egyszer.

 



Elkészítési idő: maximum 2 óra
Hozzávalók: 
15 dkg rózsaszirom
2,5 liter víz
2 cs. 2:1 dzsemfix
60 dkg cukor









A rózsafejeket megmossuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen permetezett és ne legyen bogaras. Egy 5 literes lábasba leszedegetjük a szirmokat és még egyszer átöblítjük.

Felöntjük 2,5 liter vízzel a 15 dkg megmosott szirmot és körülbelül 1 órán át főzzük alacsony lángon. Akkor lesz jó, amikor a szirmok kifehérednek és a színanyag a főzővízben marad!
 

 
Ezután lemérjük, hogy hány liter levet kaptunk. 7,5 deciliterenként hozzáadunk 1 cs. dzsemfixet és 30 dkg. cukrot.

Az így kapott keveréket további 20-25 percig főzzük. Látni fogjuk, hogy sűrűsödni kezd. 
Alaposan kimosott, tiszta üvegekbe töltjük a zselénket és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Süteményekhez, kekszekhez vagy még fagylaltokhoz is jó szívvel ajánlom!